Bugün geç kalmadan çocuğunuz ve aileniz için muayene randevunuzu oluşturun
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI | FEBO | FICO
TEDAVİLER
Şaşılık (Göz Kayması) Nedir?
Şaşılık (Göz Kayması) gözlerinizin karşı veya yan tarafınıza bakarken aynı hizada durmaması, aynı noktaya bakmamasıdır. Kayma durumu sadece bir gözde ya da iki gözde olabilir.
Gizli Şaşılık Nedir?
Göz kaymasının sürekli değil de zaman zaman ortaya çıkması durumudur.
Şaşılık (Göz Kayması) Neden Oluşur?
Her bir gözde gözümüzü hareket ettirmemizi sağlayan 6 adet kas ve bu kasları çalıştıran sinirler mevcuttur. Şaşılığın kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak göz kasları ile sinirleri arasındaki uyumsuzluktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca erişkinlerdeki sinir felçleri başta olmak üzere bazen nörolojik problemler de şaşılığa neden olabilir.
Bunların dışında şaşılıkta genetik faktörlerde önemlidir. Akrabalarında şaşılık bulunan kişilerde şaşılık gelişme olasılığı daha yüksektir.
Şaşılık (Göz Kayması) Belirtileri Nelerdir?
Karşı tarafa veya diğer yönlere (sağ, sol, yukarı, aşağı) doğru bakışta gözlerin aynı hizada durmaması şaşılığın temel belirtisidir.
Şaşılık hastalarında genellikle yüksek numaralı göz bozukluğu ve göz tembelliği de bulunmaktadır. Dolaysıyla şaşılık hastalarının birçoğu normalden daha az görmektedir. Ayrıca şaşılık hastalarında gözler bir arada kullanılmadığından üç boyutlu görme ve derinlik algısı daha zayıftır.
Gizli kayması olan hastaların yakın okumada zorluk, baş ağrısı ve göz sulanması gibi şikayetleri de olabilir.
Şaşılık (Göz Kayması) Nasıl Tedavi Edilir?
Şaşılık hastalarının tedavisinde ilk aşama gözlük tedavisidir. Özellikle içe kayması olan hastalara damlalı ölçüm sonucuna göre mümkün olduğu kadar yüksek numaralı gözlük verilir. İkinci aşamada ise varsa göz tembelliği düzeltilir. Bu yöntemde iyi gören gözün kapatılıp, az gören gözün daha fazla çalıştırılması sağlanır. Bazı şaşılık türlerinde göz kaslarını çalıştıran egzersizler verilebilir. Bu tedavilerle düzelmeyen şaşılık durumlarında ise ameliyat gerçekleştirilir.
Gözlük Kullanımının Şaşılık (Göz Kayması) Üzerindeki Etkisi Nedir?
Gözlük kullanımı şaşılık hastalarında ilk başvurulacak tedavi yöntemidir. Özellikle içe kayması ve hipermetropu bulunan çocuklarda gözlükle şaşılık düzeltilebilir. Gözlük çıkarıldıktan sonra kayma devam edecektir.. Bu beklenen bir durum olup gözlüğün tedavi aşamasında işe yaramadığı anlamına gelmemektedir.
Ayrıca bazı hastalarda şaşılık gözlükle kısmen düzelmekte olup düzelmeyen kısım için ameliyat gerekmektedir. Ameliyat sonrası gözlükle kayma tamamen düzelir. Ama gözlük çıkarıldığında kayma kısmen devam eder. Bu beklenen bir durumdur.
Çocuğum Sürekli Gözlük mü Takacak?
Şaşılık hastalarında hipermetrop başta olmak üzere göz bozukluğu daha sık görülmektedir. Hipermetropu olan çocuklarda genellikle göz numarası zamanla düşmektedir. Ama göz numarası düşmeyen ve devamlı yüksek numaralı gözlük kullanmak zorunda olan hastalarda mevcuttur.
Şaşılık (Göz Kayması) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Şaşılık ameliyatı duruma göre göz doktoru tarafından tek göz ya da her iki göze yapılır. Ameliyat ile gözleri hareket ettiren kaslara zayıflatma veya güçlendirme işlemleri uygulanır. Kayma açısının fazlalığına göre bu işlem bir ya da iki kas için yapılır. Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Şaşılık (Göz Kayması) Ameliyatını Ne Zaman Yaptırmalıyım?
Göz tembelliği varsa düzeltildikten sonra şaşılık ameliyatı çok geciktirilmeden yaptırılmalıdır. Çünkü tembellik tedavisi ile her gözün ayrı ayrı iyi görmesi sağlanır. Fakat şaşılık düzelmedikçe üç boyutlu görme ve derinlik algısı gelişmez. Üç boyutlu görme gelişimi 6-7 yaşından sonra durmaktadır. Bu nedenle göz tembelliği düzeldikten sonra şaşılık ameliyatı yaptırılmalıdır.
Göz tembelliği düzeltilmeden erken ameliyat yaptırmakta iyi değildir. Çünkü göz tembelliği düzeltilmeden yapılan ameliyatların başarı şansı ve oranı daha düşüktür.