top of page
lasik lazer göz çizdirme

TEDAVİLER

i Lasik Nedir?

iLasik lazer ameliyatı bıçaksız lazer olarak da bilinmekle birlikte hipermetrop, astigmat ve miyop gibi göz kusurlarının kalıcı tedavisinde kullanılan kişiye özel bir lazer tedavi yöntemidir. Ayrıca keratokonus tedavisinde kullanılan halkalar için kanal açılma işleminde de kullanılmaktadır.

Lazer işlemi sırasında intralase (bıçaksız yöntem) ve göz yüzeyinin üç boyutlu topografisini ortaya çıkartan wavefront teknolojisi birlikte kişiye özel olarak uygulanmaktadır.

iLasik Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

iLasik Lazer yaptırmak isteyen kişilerin 3 şartı mutlaka sağlaması gerekmektedir:

  • 18 yaş ve üzerinde olması,

  • Göz numarasının stabil olması yani göz bozukluğunun bir yıl içerisinde 0.5 numaradan fazla artmaması,

  • Göz yapısının uygun olması.

 

Bu şartların dışında şeker hastalığı, bağ dokusu hastalığı, romatizması bulunan kişilerde, hamile veya emziren kadınlara Lasik Lazer yapılması önerilmemektedir. 

Unutmamak gerekir ki hekimliğin temel kurallarından birisi “Hastalık yoktur, hasta vardır” kuralıdır. Her hasta kendine özeldir ve ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu kriterleri sağlayan herkese lazer olur ya da sağlamayanlar kesinlikle lazer olamaz demek doğru bir yaklaşım değildir.

i Lasik Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazer işlemine başlamadan öce hastanın gözü damla ile uyuşturulur. Uyuşturulma gerçekleştikten sonra femtosaniye lazer ile bıçaksız olarak flep oluşturulması sağlanarak tedavi uygulanır. Excimer lazer cihazına girilen bilgiler doğrultusunda korneanın lazer ışınlarıyla yeniden şekillendirilmesi sağlanır. Daha sonra ayrılan flep yerine getirilerek işlem tamamlanır. Böylece göz kırma kusuru düzeltilmiş olur.

Uygulama esnasında excimer cihazı, göz tanıma sisteminin avantajını da kullanarak gözün dönme hareketini takip ederek kornea bölgesinde lazer ışınlarının doğru bölgeye kilitlenmesini sağlamaktadır. Lazer işlemi yaklaşık olarak her iki göz için de 15-20 dakika aralığında sürmektedir.

iLasik Lazer Göz Ameliyatına Hazırlık Süreci Nasıl Olmaktadır?


iLasik Lazer işleminin en önemli kriteri uygun hastanın ve uygun yöntemin göz doktoru tarafından belirlenmesidir. Bu sebeple i Lasik Lazer kesinlikle lazer ve kornea konusunda tecrübeli hekimler tarafından yapılmalıdır. Lazer işlemi öncesi hasta ile detaylıca konuşulmalı ve ayrıntılı göz muayenesi yapılmalıdır. Hastanın neden lazer olmak istediği, lazer işlemi sonrası beklentileri, mesleği, hobileri, spor faaliyetleri, sahip olduğu hastalıklar, kullandığı ilaçlar gibi birçok konu muayene aşamasında konuşulmalıdır.

Ön muayenede numaralar saptanır, göz tansiyonu ölçülür, şaşılık muayenesi ve mikroskopik muayene gerçekleştirilir. Sonraki aşamada ise topografi filmi ile kornea yapısının lazere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kornea yapısı lazer işlemine uygun ise damlalı ölçüm ve retina muayenesi yapılır. Damlalı ölçüm lazer olacak her hasta için zorunlu olarak yapılmaktadır.

iLasik Lazer İşlemi Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
  • Lazer muayenesi ve işlemine gelmeden en az 2 gün önce lens kullanımına ara veriniz.

  • Lazer işlemi olacağınız gün parfüm, deodorant kullanmayınız, göz ve yüz makyajı yapmayınız.

  • Lazer işlemine refakatçiniz ile birlikte geliniz.

  • Lazer işlemi sonrası hemen araç kullanamazsınız. Araç kullanacak bir yakınız ile gelmeniz doğru olacaktır. 

  • Lazer işlemi öncesi yemek yemenizde bir sakınca yoktur.

  • Yanınızda güneş gözlüğünüzün bulunması iyi olacaktır.

iLasik Lazer Sonrasındaki Süreç Nasıl Olmaktadır?

Lazer işlemi sonrası hastanın yaklaşık 6 saate kadar ağrı batma ve sulanma olup sonrasında bunlar geçmektedir. Ertesi gün kişi net görür bir halde günlük hayatına dönebilir. 4 hafta deniz ve havuza girmesi önerilmez. Hasta yaklaşık 1,5 ay suni göz yaşı damlası kullanır. Kontrol muayenesi belirli süre devam eder.

bottom of page