Bugün geç kalmadan çocuğunuz ve aileniz için muayene randevunuzu oluşturun
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI | FEBO | FICO
TEDAVİLER
Keratokonus Nedir?
Keratokonus gözün kornea denilen öndeki saydam tabakasının incelmesi ve sivrileşmesi durumudur. Korneadaki sivrileşme düzensiz astigmat ve miyopa neden olur ve görme bozulur. Keratokonus hastalarında bulanık görme, çift görme, ışık saçılması, gece araba kullanma zorluğu (özellikle araba farlarındaki yansımalar nedeniyle) ve baş ağrısı şikayetleri oluşur.
Nedeni tam belli olmamakla birlikte genetik yatkınlık, gözü kaşıma gibi mekanik etkiler hastalığın gelişmesinde önemlidir. Ülkemizde alerjik göz rahatsızlığı sonucunda göz kaşımanın sık olması nedeniyle keratokonus diğer ülkelere göre daha sık görülmektedir.
Keratokonus genellikle ergenlik döneminde başlar ve 30’lu yaşlara kadar ilerlemektedir. Keratokonus bulanık görme şikayeti ile başlar. Göz bozukluğu hızlı ilerlediğinden sık sık gözlük değiştirilir. Bir süre sonra gözlükle de net görüntü kaybolur. Keratokonus hastalığının kesin teşhisi topografi ile gerçekleştirilir.
Keratokonus tedavileri nelerdir?
Keratokonus tedavisi 2 bölüme ayırmak gerekir.
1. Hastalığı Durduran Tedaviler
-
Crosslinking (çapraz bağlama)
2. Görmeyi Düzelten Tedaviler
-
Gözlük
-
Yumuşak kontakt lens
-
Sert kontakt lensler (Korneal sert lensler, Hibrit sert lensler, Skleral lensler)
-
Topografi kılavuzlu excimer lazer (Topolazer)
-
Korneal halkalar
-
Kornea nakli
Crosslinking (Çapraz Bağlama)
Crosslinking (Çapraz Bağlama) keratokonus hastalarında zayıflamış korneayı güçlendirerek hastalığı durdurmayı amaçlar. Hastalığı durdurabilen tek tedavi yöntemidir. Crosslinking tedavisinde önce korneanın yüzeysel hücre tabakası kaldırılmaktadır. Daha sonra 30 dakika riboflavin damlası damlatılarak 30 dakika ultraviyole A ışığı uygulanır. İşlem sonunda kontakt lens takılır. 5. gün bu lens geri alınmaktadır.
Crosslinking sonrası hastada 2 gün batma, sulanma, ışık hassasiyeti ve yaklaşık 1 ay kadar süren hafif bulanık görme olabilir.
Gözlük
Erken evredeki keratokonus hastaları gözlükle iyi görebilirler. Ancak unutmamak gerekir ki crosslinking haricinde gözlük dahil hiçbir tedavi hastalığı durduramaz. Bu sebeple hastalığın durmuş olduğundan mutlaka emin olunmalıdır.
Yumuşak Kontakt Lensler
Gözlükle iyi görebilen ama gözlük kullanmak istemeyen keratokonus hastaları yumuşak lens kullanabilirler. Keratokonusun ilerlemesinde mekanik travmaların önemi vardır. Yumuşak lensin kendisi, takıp çıkarması tramvaya neden olabilir.
Sert Kontakt Lensler
Orta ve ileri evre keratokonusta kaliteli görme sert lenslerle sağlanır. Keratokonusun durumuna göre korneal sert lens, hibrit lens ve skleral lens kullanılır. Sert lenslerin dezavantajı lens ayarlamanın zor olması ve lense alışma zorluğudur. Bu nedenle lens ayarlayacak doktor kornea ve keratokonus konusunda tecrübeli olmalıdır. Ayrıca tüm lens deneme setleri de hazır bulunmalıdır.
Topografi Kılavuzlu Excimer Lazer (Topolazer)
Geçmiş yıllarda keratokonus hastalarına excimer lazer (göz çizdirme) işlemi uygulanamazdı. Ama crosslinking tedavisinin başlamasıyla keratokonus hastalarına crosslinking ile beraber excimer lazer işlemi uygulanabilmektedir. Ancak yapılacak excimer lazer işlemi standart prosedür olmamalıdır. Çünkü standart excimer lazer işlemi sağlıklı korneaya uygulanır. Fakat keratokonus hastalarının korneası normal değildir. Keratokonus hastalarına excimer lazer işlemi yapılacaksa mutlaka topografi kılavuzlu yapılmalıdır. Bu sayede lazerle sadece numara düşürülmez aynı zamanda keratokonusa bağlı korneal düzensizlik de azaltılarak görme kalitesi artırılır. Bu özellikli tedavinin uygulanabilmesi keratokonus konusunda tecrübeli bir doktor ve üst düzey excimer lazer cihazı ile mümkündür.
Korneal Halkalar
Korneal halka kornea içine yerleştirilen camsı maddelerdir. Bu tedavinin amacı keratokonusta düzensizleşmiş korneayı daha düzenli hale getirerek astigmatı azaltmaktır. Erken ve orta evre keratokonusta kullanılmaktadır. Günümüzde korneal halkalar lazer ile takıldığından halkaya bağlı yan etkiler çok azalmıştır. Korneal halkaların dezavantajı bazı hastalarda görülebilen gece ışık saçılması durumudur. Korneal halka tedavisinin avantajı ise geri dönüşümlü olmasıdır.
Kornea Nakli
İleri evre keratokonus hastalarında son çare kornea naklidir. Kornea naklinin başarı oranı oldukça yüksektir. Tecrübeli bir göz doktoru tarafından yapılacak yarım kat kornea naklinin (DALK) başarısı çok yüksektir.