top of page
gözkapağı düşüklüğü cerrahisi

TEDAVİLER

Göz Kapağı Düşüklüğü ( Blefaroplasti ) Nedir?

Hem fonksiyonel hem de estetik açıdan göz kapaklarının durumu ve görünümü çok önemlidir. Göz kapakları sayesinde gözümüz dış etkenlerden korunmaktadır. Bu sebeple göz kapaklarının sağlığı gözümüz için çok önemlidir. Göz kapağının normalden düşük olduğu durumlar pitozis olarak tanımlanmaktadır. Genellikle tek taraflı görülmekle birlikte iki taraflı da olabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü her yaşta görülebilir. Ancak ileri yaşlarda daha sık rastlanılmaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olmaktadır?

Göz kapağı düşüklüğü doğuştan olabileceği gibi ilerleyen yaşlara bağlı olarak da gelişebilir. Uzun süreli kontakt lens kullanımı, travma sonrası, üst göz kapağında oluşan kitleler göz kapağı düşüklüğünün nedenleri olabilir. Ayrıca nörolojik temelli kas hastalıkları sonucunda da göz kapağı düşüklüğü gelişebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Genellikle aynaya veya fotoğraflara bakıldığında görülen asimetri ile fark edilebilir. Bir gözümüzü daha kısık diğer gözümüzü daha büyük olarak algılarız. Eğer göz kapağı düşüklüğü iki taraflı ise uykusuz, depresif, mutsuz bir görünüme neden olmaktadır. Ayrıca göz kapağı düşüklüğü çok fazla ise kaş ve alın kasları gözümüzü daha yukarıya kaldırmaya çalışır. Bu durum sonucunda  baş ağrısı oluşmaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Engeller mi?

Düşüklük miktarına bağlı olarak görüş alanı, görme seviyesi ve kalitesinde mutlaka etkilenme olmaktadır. Görüntülerin kontrastı ve renklerin parlaklığı azalabileceği gibi göz kapağı iyice düştüğünde görme tamamen kaybolabilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Göz kapağı düşüklüğünün tek tedavi seçeneği ameliyattır. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fonksiyon bozukluğuna yol açmayacak şekilde ve estetik olarak kabul edilebilir biçimde planlanmalıdır. Ameliyat süreci;

 

  • Göz kapağını kaldıran levator kasına yönelik cerrahi planlanır. Bu kasın çalışma seviyesi cerrahi yöntemi belirler.

  • Yeterli kas fonksiyonu var ise levator rezeksiyonu dediğimiz kası güçlendirecek bir işlem uygulanır.

  • Kas fonksiyonunun çok zayıf olduğu durumlarda ise askılama ameliyatı ile göz kapakları alın kasına asılarak göz kapağının kaldırılması sağlanır.

Doğuştan Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Doğumsal göz kapağı düşüklüğü (konjeital pitozis) bebeğin göz kapağını kaldıran levator kasının ana rahmindeyken gelişememesi nedeniyle oluşur. Doğumsal göz kapağı düşüklüğü bebeklerde göz tembelliğine yol açabilir. Bu sebeple göz kapağı düşüklüğü olan bebekler iyi muayene edilmelidir. Eğer göz kapağı göz bebeğini tamamen kapattı ise yani görme aksı tamamen kapalı ise tedavisi acil gerçekleştirilmelidir. Eğer görme aksı açık ise 6 aylık muayene aralıkları ile takip edilerek 2-4 yaş arasında ameliyat edilmesi en uygun zamandır.

Ameliyat Yöntemleri ve Anestezi Şekli Nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatları üç şekilde gerçekleştirilmektedir.

 

İlk yöntem cilt yaklaşımlı olan yöntemdir. Bu yöntemde cilt üzerinde kapak kıvrımına uzanan bir kesi ile levator kasına ulaşılarak bu kas güçlendirilmektedir.

 

İkinci yöntem ise göz kapağının iç yüzeyinden yapılan yöntemdir. Bu yöntemde cilt üzerinde herhangi bir kesi bulunmaz. Bu ameliyata dikişsiz pitozis (göz kapağı düşüklüğü) ameliyatı da denilmektedir. İkinci yöntemin tek dezavantajı hafif bir kapak düşüklüğü olan hastalara tercih edilmesi ve çoğu vakada yetersiz kalmasıdır.

 

Üçüncü yöntem ise askılama yöntemidir. Bu yöntem levator kasının çalışmadığı durumlarda tercih edilir. Levator kası alın kasına asılarak göz kapağı kaldırılmaya çalışılır.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatlarında lokal anestezi en çok tercih edilen yöntemdir. Çocuklarda ve lokal anesteziye uygun olmayan hastalarda genel anestezi tercih edilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Kimler Tarafından Yapılır?

Bu ameliyatın sadece bir kozmetik ameliyat olmadığı düşünülürse, göz ve görme sağlığını korumak adına okuloplastik cerrahi alanında hizmet veren göz doktoru tarafından uygulanması daha doğru olacaktır.

bottom of page