Bugün geç kalmadan çocuğunuz ve aileniz için muayene randevunuzu oluşturun
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI | FEBO | FICO
TEDAVİLER
Excimer Lazer Nedir?
Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz bozukluklarının düzeltilmesinde Gözlük, Kontakt Lens ve Excimer Lazer olmak üzere 3 yöntem vardır. Geçmiş yıllarda bu bozuklukların düzeltilmesi için gözün kornea denilen en önde yer alan saydam kısmına hassas bıçaklar ile çizikler oluşturulurdu. “GÖZ ÇİZDİRME” terimi bu yöntem için kullanılır. Günümüzde göz numarasını düzeltme işlemi excimer lazerlerle yapılmakta ve korneada hiçbir şekilde çizik oluşturulmamaktadır. Göz numaralarından kurtulmak için yapılan işlem için "göz çizdirme" yerine "excimer lazer" teriminin kullanılması daha doğru olmaktadır.
Excimer Lazerler 1988 yılından günümüze göz bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu tedavi yöntemidir. İşlem sırasında korneanın kırıcılığı mikron hassasiyeti ile değiştirilmektedir. Miyopta kırıcılık azaltılır, hipermetropta arttırılır, astigmatta ise kırıcılık tüm kornea yüzeyinde eşitlenmektedir. Bu işlemler son derece hızlı (5-6 saniye) gerçekleşmektedir.
Excimer Lazer Göz Ameliyatı (göz çizdirme) Kimlere Uygulanabilir?
Excimer Lazer yaptırmak isteyen kişilerin 3 şartı mutlaka sağlaması gerekmektedir:
-
18 yaş ve üzerinde olması,
-
Göz numarasının stabil olması yani göz bozukluğunun bir yıl içerisinde 0.5 numaradan fazla artmaması,
-
Göz yapısının uygun olması.
Bu şartların dışında şeker hastalığı, bağ dokusu hastalığı, romatizması bulunan kişilerde, hamile veya emziren kadınlara Excimer Lazer yapılması önerilmemektedir.
Unutmamak gerekir ki hekimliğin temel kurallarından birisi “Hastalık yoktur, hasta vardır” kuralıdır. Her hasta kendine özeldir ve ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu kriterleri sağlayan herkese lazer olur ya da sağlamayanlar kesinlikle lazer olamaz demek doğru bir yaklaşım değildir.
Excimer Lazer Göz Ameliyatı (Göz Çizdirme) Yöntemleri Nelerdir?
2 farklı Excimer Lazer göz ameliyatı vardır. Bunlar PRK (Photorefractive Keratectomy) ve Femto-LASIK (Laser in-situ Keratomileusis) dir. Bu yöntemlerin birisini diğerine daha üstün ya da bir yöntemi diğerine göre daha iyi olacak şekilde bir kıyaslama yapılmamaktadır. Her iki yönteminde avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Uygun hastaya uygun yöntem seçildiğinde sonuçlar arasında hiç bir fark yoktur. Her iki işlem anında da ağrı ya da acıma hissi duyulmamaktadır.
PRK
Bu yöntemde ilk olarak korneanın yüzeysel hücre tabakası cerrahi alet ya da alkol ile uzaklaştırılmaktadır. Daha sonra excimer lazer işlemi uygulanarak numara düşürülmektedir. Ardından kontakt lens yerleştirilmektedir.. Yüzeysel hücre tabakası yaklaşık 3 gün içinde kendiliğinden yenilenmekte ve bu süre sonunda kontakt lens geri alınmaktadır. Lazer işlemi tek göz için yaklaşık 3 dakika sürmektedir. Lazer işlemi sonrası 3-5. gün arasında kontrol muayenesi yapılmaktadır.
PRK'nın Avantajları:
-
İnce kornealara uygulanabilir.
-
Kuruluk daha hafiftir ve daha kısa sürer.
-
İlerleyen zamanlarda korneal sivrileşme gelişme ihtimali daha düşüktür.
-
Tek lazer sistemi kullanıldığından maliyeti daha düşüktür.
PRK'nın Dezavantajları:
-
İki gün sürebilen batma, sulanma ve ışık hassasiyeti.
-
Görmenin tam düzelmesi LASIK’e göre daha uzun zaman alması.
-
Yüksek numaralarda korneada leke kalma olasılığı.
Femto-LASIK
Bu yöntemde ilk olarak kornea yüzeyinden yaklaşık 100 mikronluk bir tabaka (flep) kaldırılmaktadır. Geçmiş yıllarda bıçakla yapılan doku kaldırma işlemi artık bilgisayar kontollü Femtolazer ile kişiye özel olarak yapılmaktadır. Femtolazerin kullanılmasıyla LASIK’e bağlı yan etkiler ciddi oranda azaltılmıştır. Doku kaldırıldıktan sonra Excimer Lazer uygulanarak numara düşürülmekte ve kaldırılan tabaka (flep) yerine yerleştirilmektedir. İşlem tek göz için yaklaşık 7 dakika sürmektedir. Lazer işlemi sonrası 1. gün kontrol muayenesi gerçekleştirilir.
Femto-LASIK'in Avantajları:
-
Lazer işlemi sonrasında yaklaşık 2 saat sürebilen yanma dışında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez.
-
Ertesi gün net görüş sağlanır ve kişi günlük hayatına döner.
-
Korneada leke kalma olasılığı olmadığından yüksek numaralara da uygulanabilir.
Femto-LASIK'in Dezavantajları:
-
Korneanın belirli bir kalınlıkta olması gerekmektedir.
-
Kuruluk gelişme ihtimali daha yüksektir.
-
İki lazer sistemi kullanıldığından maliyet daha fazladır.
Excimer Lazer Göz Ameliyatına Hazırlık Süreci Nasıl Olmaktadır?
Excimer Lazer işleminin en önemli kriteri uygun hastanın ve uygun yöntemin belirlenmesidir. Bu sebeple Excimer Lazer kesinlikle lazer ve kornea konusunda tecrübeli göz doktoru tarafından yapılmalıdır. Lazer işlemi öncesi hasta ile detaylıca konuşulmalı ve ayrıntılı göz muayenesi yapılmalıdır. Hastanın neden lazer olmak istediği, lazer işlemi sonrası beklentileri, mesleği, hobileri, spor faaliyetleri, sahip olduğu hastalıklar, kullandığı ilaçlar gibi birçok konu muayene aşamasında konuşulmalıdır.
Ön muayenede numaralar saptanır, göz tansiyonu ölçülür, şaşılık muayenesi ve mikroskopik muayene gerçekleştirilir. Sonraki aşamada ise topografi filmi ile kornea yapısının lazere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kornea yapısı lazer işlemine uygun ise damlalı ölçüm ve retina muayenesi yapılır. Damlalı ölçüm lazer olacak her hasta için zorunlu olarak yapılmaktadır.
Excimer Lazer İşlemi Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
-
Lazer muayenesi ve işlemine gelmeden en az 2 gün önce lens kullanımına ara veriniz.
-
Lazer işlemi olacağınız gün parfüm, deodorant kullanmayınız, göz ve yüz makyajı yapmayınız.
-
Lazer işlemine refakatçiniz ile birlikte geliniz.
-
Lazer işlemi sonrası hemen araç kullanamazsınız. Araç kullanacak bir yakınız ile gelmeniz doğru olacaktır.
-
Lazer işlemi öncesi yemek yemenizde bir sakınca yoktur.
-
Yanınızda güneş gözlüğünüzün bulunması iyi olacaktır.
Excimer Lazer Sonrasındaki Süreç Nasıl Olmaktadır?
PRK sonrası hastanın yaklaşık 2 gün batma, sulanma, ışık hassasiyeti olmaktadır. Bu nedenle dinlenme süresi gerekmektedir. Kişi 3. günden itibaren günlük hayatına dönebilir. Ayrıca PRK sonrası yaklaşık 1 ay kadar günlük hayatı etkilemeyen ama hissedilen hafif puslu görme olacaktır. Lazer işlemi sırasında takılan kontakt lens 5. gün kontrolünde alınır. Hasta yaklaşık 1,5 ay suni göz yaşı damlası kullanır. Kontrol muayenesi belirli süre devam eder.
Femto-LASIK sonrası hastanın yaklaşık 2 saat yanma şikayeti olmaktadır. Ertesi gün kişi net görür bir halde günlük hayatına dönebilir. 4 hafta deniz ve havuza girmesi önerilmez. Hasta yaklaşık 1,5 ay suni göz yaşı damlası kullanır. Kontrol muayenesi belirli süre devam eder.