Bugün geç kalmadan çocuğunuz ve aileniz için muayene randevunuzu oluşturun
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI | FEBO | FICO
TEDAVİLER
Bebek ve Çocuk Göz Hastalıkları
Çocuklarda Miyop, Hipermetrop, Astigmat dışında çok sayıda göz sorunu görülebilir. Erken tanı ve tedavi göz hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Düzenli olarak çocukların rutin göz muayenesinden geçirilmesinde çocuk gelişimi ve eğitim hayatında fayda sağlayacaktır.
Çocuklarınızın okul, sosyal başarı ve gelişimini engelleyen göz hastalıkları için zamanında önlem alabilirsiniz. Zamanında çocuklarınız için yapılacak basit bir muayene ile ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek ve sizleri üzebilecek birçok göz problemini önlemek için yeterli olabilmektedir.
Çocuklarda miyopi, hipermetropi ve astigmat görülmesi şaşırtıcı bir durum değildir. Önemli olan bu durumun erken farkına varılması ve gerektiğinde çocuğun gözlük takması sağlanmalıdır.
Bebeklerin Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Doğumdan sonra 4-6 hafta arasında mutlaka bebeğinizin yeni doğan göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Daha sonra 1.yaş, 3.yaş ve 5.yaş ve sonrasında yıllık göz kontrolü önerilmektedir.
Erken doğan prematüre bebeklerde ise süreç daha farklıdır. Bebeklerin gözlerindeki damarlar doğuncaya kadar gelişmektedir. Erken doğan bebeklerde ise bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucunda damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak tabir edilen Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelmektedir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe neden olur. Bu sebeple erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
Hafiften ağıra doğru beş evresi bulunan ROP tedavisinde başarı hastalığın evresine bağlıdır. İlk iki evrede takip yeterli olup üçüncü evreden itibaren lazer ve krio tedavisine başlanılması gerekir. Çünkü hastalık en iyi sonucu üçüncü evrede vermektedir. Dördüncü ve beşinci evrelerde yapılması zorunlu cerrahi müdahale ile başarılı sonuç olmayabilir. Yeni doğan tüm bebeklerin ilk bir ay içinde göz muayenesinin yapılması sadece ROP değil, birçok göz hastalığı (göz tansiyonu, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve şaşılık gibi) tanısının zamanında konması ve başarılı tedavi olanağını sağlaması açısından çok önemlidir.
Çocuklarda Göz Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
-
Gözde kayma (şaşılık)
-
Takip etmeme
-
Gözde kızarıklık veya sulanma
-
Gözde titreme
-
Bir gözü kısma ya da kapatma
-
Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk
-
Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
-
Başını bir yana eğerek bakma
-
Gözlerini sık sık ovuşturma
-
Prematüre doğum
-
Ailede göz tembelliği teşhisi
-
Ailede göz bozukluğu
Bu belirtilerin yaşanması halinde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz doktoruna (pediatrik oftalmolog) muayene olunmalıdır.
Çocuklarda En Sık Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?
Çocuklarda görülen göz hastalıkları doğuştan itibaren veya ilerleyen yıllarda oluşabilir. Doğuştan itibaren görülen göz hastalıkları genellikle kalıtımsaldır. Çocuk göz hastalıkları yapısal olarak etkilenen bölgeye göre fonksiyonel sorunlara neden olabilir. Bu nedenle her yıl mutlaka rutin göz muayenesi olmaları önerilmektedir.
Gözde Çapaklanma ve Kanlanma
Bebeklerde doğumdan sonra ilk 15 gün içinde kanlanma ve çapaklanma oluşabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta başlama günü, çapağın rengi ve akıntının özelliğidir. Mutlaka göz doktoru tarafından tedaviye başlanmalıdır. 1-2 aydan sonra oluşacak kızarıklık ve çapaklanma özel tedavi gerektirmeyebilir. Eğer 1-2 günden fazla sürüyor ise damla kullanılması gerekebilir.
Gözdeki kırmızılık korneayı ilgilendiren bir durum da olabilir. Bebek gözünü kısmakta veya sulanma varsa mutlaka göz doktorunun görmesi gerekir.
Gözde Sulanma
Doğum sonrası hemen ya da 2 hafta içinde başlayan tek veya iki taraflı göz sulanmaları genellikle gözyaşı kanallarının tıkanıklığı veya darlığından kaynaklanabilir. Tam tıkanıklık varsa sulanma sık sık çapaklanma ile birlikte eşlik edebilir. Buradaki çapaklanmada gözde kızarıklık fazla oluşmaz. Gözde çapaklanma varsa tedavisi için temizliğe önem verilmeli ve damla ile birlikte kanalı açıcı uygun masaj yapılmalıdır. Genel olarak bu durum ilk 6 ay içinde masaj ile ortadan kaybolmaktadır. Eğer sulanma 1 yaşına kadar devam ediyor ve çapaklanma sık görülüyorsa sondalama işlemi ile kanal açma tedavisi uygulanır.
Şaşılık
Şaşılık her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi durumudur. Her bir gözde 6 adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olmaktadır. Bir göz düz bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde birlikte olabilir. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici oluşabilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur.
Şaşılık tedavisinde erken teşhis önemlidir. İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa bile düzenli olarak mutlaka uzman bir göz doktoruna muayene olması gereklidir.
Ambliyopi (Göz Tembelliği)
Ambliyopi göz tembelliğidir. Gözlerin birinde ya da her ikisinde görülebilir. Görme keskinliği tam değildir. İki taraflı yüksek kırma kusurlarında iki gözde ambliyopi gelişir. İki göz arasında kırma kusuru farkının fazla olduğu durumda kırma kusurunun fazla olduğu tarafta tembellik oluşmaktadır. Ayrıca tek taraflı şaşılık, görme aksını azaltan kapak düşüklüğü, doğumsal katarakt da göz tembelliği sebepleri arasındadır. Erken tespit önemlidir. Tedavide en iyi sonuç 5-6 yaşa kadar alınabilir.
Çocuklarda Görülen Diğer Göz Hastalıkları Nelerdir?
-
Kırma kusurları
-
Gözkapağı hastalıkları
-
Katarakt
-
Kornea hastalıkları
-
Glokom
-
Travma
-
Retina ve optik sinir hastalıkları
Çocuklarda Göz Muayenesinin Önemi Nedir?
Yeni doğan dönemi bebeklerin göz sağlığı ve görme düzeyi ilerleyen yıllardaki sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir. Okul çağı çocuklarının görme düzeyi de çocukların fiziksel gelişimlerini, genel sağlık durumlarını ve okuldaki başarılarını yakından etkilemektedir.
Görme veya gözle ilgili sorunlar erken dönemde yapılan göz kontrolleriyle tespit edilebilirse etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Çocuklarda göz muayenesinde ise şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat gibi problemler saptanırsa, kapsamlı göz muayenesi ve takibi gereklidir. Başarılı bir görme ve göz kusurlarının düzeltilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması önemlidir.
Çocuklarda Görme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklar göz muayenesinde sağ/sol/yukarı/aşağı yönleri bilecek ve işbirliği yapacak seviyeye geldiğinde görme keskinliği test edilmelidir. Çoğu çocuk hipermetrop olmakla birlikte uzak ve yakını göremez. Bu sonuç genellikle gözlük takılmasını gerektirmez. İlk taramada şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat ya da başka bir odaklama problemi ortaya çıkarsa mutlaka kapsamlı çocuk göz muayenesi yapılmalıdır.
-
Göz sağlığının doğumdan itibaren takibi,
-
4 yaşından önce görme keskinliği test edilmesi,
-
Gözlük ve kontakt lens kullananlar için yılda 1 defa düzenli kontrol önemlidir.
Çocuklarda Göz Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
-
Yeni doğan bebekte göz muayenesi ve kırmızı refle testi göz doktoru tarafından yapılmalıdır.
-
Bebek prematüre ise veya başka tıbbi nedenlerden dolayı yüksek risk altında veya aile geçmişinde ciddi görme bozuklukları veya doğumsal katarakt öyküsü varsa göz doktoru tarafından kapsamlı bir göz muayenesi yapılmalıdır.
-
Göz sağlığı için yapılacak ikinci bir tarama, ilk 1 yaş içinde olmalıdır.
-
Çocukların 3 yaşında göz kontrollerinin yapılması ve sonrasında düzenli olarak yılda 1 defa göz muayenesi yapılması çocuk gelişimi ve okul başarısına dolaylı olarak etki etmektedir.
Okul dönemindeki çocuklarda göz muayenesi gözlük veya kontakt lens kullanıyor ise en az yılda 1 defa yapılmalıdır.
Bir çocuğun gözleri beyne net görüntüler gönderemezse, görmesi daha sonradan düzeltilemeyecek şekillerde sınırlı kalmaktadır.
Çocuk ve Bebekler İçin Hangi Durumlarda Göz Doktoruna Başvurulmalıdır?
-
Prematüre doğum gerçekleşmişse,
-
Görme taraması yapılmamışsa,
-
Görme şikayeti veya anormal görme davranışı gözlemleniyorsa,
-
Tıbbi sorunları olan çocuklar (Down sendromu, juvenil idiopatik artrit, nörofibromatoz gibi),
-
Ailede yüksek numaralı gözlük kulanım, göz tembelliği (ambliyopi),kayma (şaşılık),retinoblastoma, konjenital katarakt veya konjenital glokom öyküsü varsa,
-
Çocuklarının öğrenme güçlüğü ya da gelişimsel gecikme varsa hemen göz doktoruna başvurulmalıdır.
Görme Taraması ve Göz Muayenesi Arasındaki Fark Nedir?
Görme taramasının aksine, kapsamlı bir göz muayenesi görsel problemlerin teşhisini sağlar. Göz bebeğinin damla ile geçici olarak genişletilerek muayene edilmesi en büyük farktır.